Amerikan vizesi almak zor derler, yaşadım ve test ettim, belki abartıldığı kadar değil ama evet zor! Anlatacaklarım göçmen olmayan vize başvurusu için geçerli. Bu süreçte yapılacaklar listesi şöyle:

  1. Yapılacaklara özellikleri şurada detaylı bir şekilde anlatılan Amerikan vize fotoğrafı çektirmekle başlayabilirsiniz.  Birçok fotoğrafçı Amerikan vize fotoğrafı diyince nasıl olması gerektiği konusunda bilgi sahibi zaten. Sizin yapmanız gereken, fotoğrafçıdan bu fotoğrafın elektronik bir örneğini istemek. Çünkü vize başvurusunda elektronik olarak dolduracağınız forma bu fotoğrafı yüklemeniz gerekecek. Fotoğrafı taratmakla uğraşmak yerine fotoğrafçıdan bu şekilde istemek çok daha pratik!
  2. Başvuru formuna pasaport numaranızı girmek zorunda olduğunuz için vizeye başvurmadan önce elinizde döneceğiniz tarihten sonra en az 6 ay daha geçerli olması gereken bir pasaportunuz olmalı :)
  3. Amerikan vizesinin başvurusu elektronik olarak tam olarak bu adresten yapılıyor ve biraz zaman alıyor. Burada başvuru yapacağınız şehri seçerek, “start an application” diyorsunuz. DS-160 denilen bu formu doldurmak baya zaman alıyor, geniş bir zamanda doldurmaya başlamanız tavsiye olunur :) Öte yandan, girdiğiniz bilgilerden sonra sayfadan kaydederek çıkış yaparsanız girilen bilgiler kaybolmuyor ve sağ üstte yazan application ID ile istediğiniz zaman formu doldurmaya devam edebiliyorsunuz. Burada girilen bilgilerin doğruluğu çok önemli. Tam isminizi kendi alfabenizde yazmanızı isteyen soru haricinde kalan bütün cevaplar da İngilizce olarak İngilizce karakter kullanılarak doldurulmalı. Ayrıca vize türünü seçerken de çok dikkatli olmak gerekiyor. Tüm vize tipleri hakkında çok fazla bilgim olmadığı için bu konuda detaylı yazamıyorum ama genellikle öğrenciler için F-1, turistler için B-1 tipi vize gerekiyor. DS-160 formunun bütün sayfalarındaki bilgileri tamamlayıp dijital fotoğrafınızı da yükleyerek başvuruyu nihayetlendirdiğinizde çıkan sayfa çok önemli. Bu konfirmasyon sayfasının bir çıktısını alıyorsunuz, mülakata götürülecekler dosyasına ekliyorsunuz :)
  4. Sıra geldi randevu almaya.. Randevu için ilgili sayfaya buradan erişilebilir. (Burada birlikte seyahat edecek olan belirli kişilerin birlikte randevu alabildiğini unutmayalım.)  Açılan sayfada ülke ve dili seçerek devam ediyorsunuz. Vize randevusu için bu sayfada öncelikle bir hesap oluşturmak gerekiyor.  Hesap oluşturduktan sonra vize başvuru ücretinizi de kredi kartıyla ödüyorsunuz. Vize başvuru ücretleri de vize tipine göre farklılık göstermekle beraber öğrenci ve turist vizesi için 160 dolar. Sonraki aşamada, size randevu için uygun tarih ve saatleri gösteriyor, siz birini seçiyorsunuz. Bu noktada tavsiyem, sabah erken saatleri seçmek. Büyükelçilikte  saatlerce sıra beklendiğini göz önünde bulundurun. Son olarak da, size pasaportunuzu teslim almak istediğiniz PTT şubesini soruyor, çünkü eskisi gibi pasaportlar vizeden sonra posta ile adrese gönderilmiyor. Sizin gidip PTT şubesinden almanız gerekiyor.
  5. Randevu sırasında yanınızda bulundurmanız gereken destekleyici belgeleri öğrenip, randevuya gitmeden makul bir süre önce hazırlayın.
  6. Eğer F–1, F–3, M–1, M–3 or J–1 vizelerine başvuru yapacaksanız, Büyükelçiliğe ya da Konsolosluğa gitmeden önce sizden istenecek olan belgelerin arasına Sevis I-901 ücretini ödediğinize dair belgeyi de katmanız gerekiyor. Ödemeyi Finans Banklardan nakit olarak ya da internetten şu sayfadan kredi kartı ile yapmanız mümkün. Ücret ise en son 180 dolardı, ama banka aracılığıyla yapılırsa masrafı ile 195 dolar gibi bir şeye mal oluyordu.
  7. Randevu günü randevu saatinden 30-45 dk önce Büyükelçiliğe/Konsolosluğa gidilir.  Dış kapıdaki sıradan sonra bir sürü güvenlik önleminden geçtikten sonra bir bankoya gelirsiniz. Orada elinizdeki evrakların büyük çoğunluğu alınır ve size görüşmeyi yapmak istediğiniz dil sorulur.  Öğrenci vizesi ile özellikle yüksek lisans için gidiliyorsa İngilizce görüşme gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Daha sonra oradaki görevli bir sıra verir ve büyük bir bekleme salonuna geçersiniz. Sıranız ilk geldiğinde gidip parmak izi verirsiniz, ikinci kere geldiğinde de ayak üstü 5 dakikalık bir görüşme gerçekleştirirsiniz. Ben vize randevusu olarak daha komplike bir şey bekliyordum ama görüşmeyi gerçekleştirdiğiniz ortam banka veznesinden farklı bir yer değil :) Görevli kişi sizden destekleyici belgelerinizi isteyebilir. Ben gri pasaportla F-1 için başvururken eşim de bordo pasaport ile turist vizesine başvuruyordu mesela, bize hiçbir şey sormadı, belge de istemedi. Çok çok rahat geçti.. Görevli bayan görüşmenin sonunda üzerinde “vize başvurunuz kabul edilmiştir” yazan bir kağıt uzatarak iyi yolculuklar dedi :)
  8. Bahsettiğim kağıtta vizenin durumunun nasıl takip edileceğine dair bir süreç anlatılıyordu ama hiçbir faydası olmadı. Pasaportun gelip gelmediğini PTT şubesine her gün sorarak sonunda muvaffak olduk :)

Bu kadar emekten sonra, o pasaportu elinize almak çok ama çoooooook heyecan verici :) Artık gitmeye tam anlamıyla hazırsınız !!

Araya kaynamasın, aklımdayken söyliyim notu: ABD Türk vatandaşlarına turist vizesini 10 yıllık veriyor. Ancak ABD’de bir gidişte 6 aydan uzun süreyle kalınamıyor.